Агент ФСБ намагався влаштуватися в бойову бригаду ЗСУ – СБУ

01 квiтня 17:53

Агент незаконно потрапив в Україну і легалізувався як біженець.

 

Військова контррозвідка СБУ викрила агента російської спецслужби, який намагався проникнути в одну з бойових бригад Збройних сил України, повідомили у середу в прес-центрі Служби безпеки нашої країни.

"Встановлено, що громадянин Російської Федерації в 2018 році потрапив в компрометуючу ситуацію і, перебуваючи під вартою із застосуванням фізичного впливу та психологічного тиску, був завербований співробітниками ФСБ. Незабаром, отримавши завдання влаштуватися на військову службу в українській армії, агент ФСБ був переправлений кураторами на територію України", - йдеться в повідомленні СБУ.

Наголошується, що в обхід пункту пропуску завербований ФСБ чоловік перетнув державний кордон України та легалізувався тут в якості біженця. Протягом року росіянин вивчав обстановку навколо військових частин, які залучені до виконання бойових завдань у складі Об'єднаних сил.

"Для цього він відвідував різні регіони України, в тому числі територію Донецької і Луганської областей. В місцях постійної і тимчасової дислокації військових підрозділів агент встановив контакти з окремими їх представниками. Завдяки цьому він зібрав необхідні документи, частина з яких були підроблені, і посилався на нібито переслідування російськими правоохоронними органами", - додали у відомстві.

В СБУ повідомили, що в 2019 році росіянин подав документи для прийняття на військову службу в одну з бойових бригад Сухопутних військ ЗСУ, користуючись нормами указу президента "про положення Про проходження військової служби у Збройних силах України іноземцями та особами без громадянства".

Читайте також: Ексзаступник командувача військово-морських сил України співпрацював з ФСБ Росії – СБУ

В Україні для координації дій зі співробітниками ФСБ агент використовував захищені канали зв'язку, але оперативники СБУ припинили проведення розвідувальної діяльності спецслужб РФ.