Адвокати розповіли про стан здоров'я голодуючого політв'язня Куку

11 липня 15:59

Фігурант сфабрикованої окупантами Криму "справи Хізб ут-Тахрір" голодує 16-й день.

 

Політв'язень і кримськотатарський правозахисник Емір-Усеїн Куку, незаконно затриманий за підозрою у причетності до діяльності "Хізб ут-Тахрір", щодня втрачає у вазі, розповів групі "Кримська солідарність" адвокат Едем Семедляев. Він голодує 16-й день, протестуючи проти сфабрикованих обвинувачень кримським татарам у справі "Хізб ут-Тахрір".

"Емір-Усеїн тримає голодування зі свого дня народження, з 26 червня 2018 року. За ці 16 днів схуд на 9 кг. В середньому, втрачає 600 грам на день. Незважаючи на оголошене ним голодування, кожен день йому приносять їжу та щодня зважують", - розповів журналістам захисник Куку.

За словами адвоката Куку Сергія Локтєва, його підзахисний отримує глюкозу та воду, продовжуючи відмовлятися від прийому їжі. Стан його здоров'я оцінюється як задовільний, скарг з його боку немає.

Своєю чергою Едем Семедляев також повідомив про те, що політв'язень утримується в одиночній камері СІЗО-4 у Ростові-на-Дону. У ній ведеться постійне відеоспостереження.

Нагадаємо, Емір-Усеїн Куку оголосив голодування у свій 42-й день народження - 26 червня. До арешту він активно займався правозахисною діяльністю, надавав правову допомогу населенню та повідомляв про випадки політично вмотивованих насильницьких зникнень в анексованому Росією Криму.

Правозахисник був затриманий 11 лютого 2016 року під час масових обшуків і затримань на півострові. У липні 2016 року поміщений в спецблок СІЗО як "небезпечний підслідний", пізніше був звинувачений у підготовці до "насильницького захоплення влади". У грудні 2017 року Куку етапований з Криму в Ростов-на-Дону, де 3 лютого 2018 переведений у СІЗО-4.