Адвокати Фірташа намагаються довести австрійському суду, що його переслідують з політичних мотивів

30 квiтня 15:15

Він нібито зробив ставку на президентських виборах на Кличка, що суперечило очікуванням Вашингтона.

 

Адвокати Дмитра Фірташа стверджують, що запит США на екстрадицію їх підзахисного нібито пов'язаний з його значною роллю на ринку газу, титану і зміною напряму руху України на зовнішньополітичній арені.

Виступаючи на суді у Відні в четвер вони заявили, що після втечі Віктора Януковича в лютому 2014 року Фірташ підтримував Віталія Кличка як кандидата в президенти, а от у Вашингтоні підтримували Арсенія Яценюка і Юлію Тимошенко.

Саме тому запит на екстрадицію був поданий 26 лютого, коли Україна остаточно визначалася з вектором свого розвитку, стверджують вони.

Дмитро Фірташ був затриманий в одному з центральних районів Відня Маргаретен в березні минулого року за запитом ФБР . Запит на затримання пов'язаний з звинуваченнями у хабарництві та організації злочинного співтовариства.

У березні 2014-го Фірташа затримали у Відні. Ордер на його арешт був виданий окружним судом американського штату Іллінойс влітку 2013 року. На початку квітня в США йому пред'явили звинувачення в дачі хабара індійським чиновникам для отримання дозволів на розробку родовищ титану в Індії.

Фірташа відпустили під домашній арешт під заставу в 125 мільйонів євро. Тоді повідомлялося, що кошти для застави надійшли з Росії. США вимагає екстрадиції Фірташа з Австрії.

Як з'ясувало у своєму розслідуванні агентство Reuters, Фірташ був тісно пов'язаний з російськими бізнесом і владою, оточення президента РФ Володимира Путіна допомогло йому заробити мільярди доларів, продаючи газ за пільговою ціною.

Напередодні суд заарештував в Україні 500 млн кубометрів газу компаній Ostchem, що належать Фірташу.