Адвокат припускає, що Сенцова можуть помилувати ближчим часом

13 липня 16:42

Дмитро Дінзе зазначає, що все залежить від думки Володимира Путіна.

 

Українського політв'язня Олега Сенцова, який голодує у російській колонії, можуть помилувати вже ближчим часом, вважає адвокат Дмитро Дінзе. Відповідаючи на питання щодо того, чи може російський президент помилувати українця у зв'язку з клопотанням матері, він сказав: "Може, звичайно". Дінзе зазначає, що все залежить від думки Володимира Путіна.

"Якщо Пєсков сказав, що розглянуть, то я думаю, можуть і за тиждень все вирішити", - сказав адвокат у коментарі BBC News Україна. Стан здоров'я голодуючого режисера Дінзе назвав стабільним.

"Ендокринолог ставить діагноз - стан середньої важкості, а хірург каже - стан задовільний", - розповів адвокат, додавши, що Сенцов в основному лежить, ходить рідко. Дінзе планує його відвідати наприкінці наступного тижня.

Свою чергою уповноважена президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко повідомила про те, що не коментує прохання матері Сенцова про помилування сина.

Однак вона нагадала, що цього тижня вимога до Росії щодо звільнення заручників звучала як за результатами саміту Україна-ЄС, так і за підсумками саміту НАТО.

"Також очікуємо від РФ відповіді на пропозицію передати їм 36 росіян задля звільнення українців. Відповіді поки що немає. Але цього тижня тема політв'язнів була в центрі уваги на найвищому рівні", - запевняє Геращенко.

Раніше ЗМІ повідомили, що Людмила Сенцова 22 червня написала президенту РФ Володимиру Путіну клопотання про помилування сина, а 26 червня листа вже передали президенту РФ. У Кремлі сьогодні пообіцяли розглянути звернення матері Сенцова, коли "воно надійде до адміністрації президента РФ" та додали, що начебто дізналися про це клопотання зі ЗМІ.

Нагадаємо, що 14 травня український режисер Олег Сенцов оголосив голодування в російській в'язниці. Він вимагає звільнити усіх українців-політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях. За словами Сенцова, якщо його вимоги не будуть виконані, він готовий померти.

Співробітники ФСБ затримали Сенцова навесні 2014 року в окупованому Криму. Його етапували в Росію, де судили за сфабрикованим обвинуваченням в організації терактів і підпалі офісів партій на півострові. Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 25 серпня 2015 року виніс Сенцову обвинувальний вирок – 20 років колонії суворого режиму.