Адвокат повідомила про погіршення стану здоров'я Балуха

08 травня 12:23

Після прибуття в колонію у Тверській області українця вже тричі відправляли до ШІЗО.

 

Стан здоров'я політв'язня Володимира Балуха, якого вже тричі відправляли у штрафний ізолятор (ШІЗО), помітно погіршився. Про це повідомила адвокат Ольга Дінзе, інформує організація "Кримська правозахисна група" на своїй сторінці у Facebook.

У вівторок Дінзе відвідала Балуха у виправній колонії №4 міста Торжок Тверської області. За її словами, у політв'язня сильно набрякли ноги, що може свідчити про хворобу нирок. У ШІЗО Балух їсть лише хліб та п'є воду.

Зазначається, що після прибуття в російську колонію українця тричі відправляли до ШІЗО, цього разу він має вийти 19 травня. Вчора до нього не допустили представника консульства України в Росії. Причиною відмови назвали те, що, за інформацією Федеральної служби виконання покарань РФ, Балух є громадянином Росії. Інформацію, яка могла б підтвердити цю заяву, не надали.

У "Кримській правозахисній групі" відзначають, що Балух є громадянином України, "автоматичного" російського паспорта в Криму він не отримував. В окупованому Криму його засудили як громадянина України і "суди" використовували українське громадянство активіста як одну з підстав взяття під варту.

Нагадаємо, 24 квітня так званий "Верховний суд" Криму продовжив термін позбавлення волі Володимира Балуха, скасувавши зачитування у вироку строку його перебування в СІЗО як день за півтора, проігнорувавши відповідну норму російського законодавства.

16 січня 2018 року Роздольненський районний "суд" Криму повторно засудив українського активіста Володимира Балуха до трьох років і семи місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить близько 4,6 тисячі гривень. Його визнали винним у незаконному зберіганні боєприпасів. У березні Балуху на два місяці скоротили термін ув'язнення.

18 січня 2019 року Балуха вивезли з Криму до Краснодарського краю РФ, а потім етапували до колонії в Тверській області.

ФСБ затримала Володимира Балуха у грудні 2016 року. Окупанти "знайшли" на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Правозахисники вважають, що він став жертвою політичних репресій через проукраїнську позицію і встановлений на його подвір'ї прапор України.