Адвокат "Небесної сотні": Без змін до законів про НАБУ та ДБР справа Майдану може розвалитися

20 грудня 07:10

Cлідство у майданівських справах у кращому випадку знову розкидають між кількома відомствами.

 

Щоб ефективно розслідувати злочини проти Майдану і довести розслідування до логічного завершення, слід реформувати міліцію, прокуратуру і судову систему. У той же час неправильне реформування і відсутність необхідних законів може призвести до розвалу усієї справи.

Таку думку висловила у своїй статті для DT.UA адвокат "Небесної сотні" Євгенія Закревська.

За її словами, необхідність цих реформ очевидна для всіх - зокрема для слідчих і прокурорів, які розслідують майданівські події.

"При цьому в період реформування робота структури, що перебудовується, тимчасово паралізується. Це теж очевидний факт. Цілком природно процес розслідування гальмується. З урахуванням наявності процесуальних термінів, встановлених для розслідування, запобіжного заходу тощо, таке гальмування може мати необоротні наслідки і призведе до розвалу розслідування", - застерігає Закревська.

Читайте також: Маккейн звинуватив Росію в авіаударах по навчених США повстанцях

"Відповідно до перехідних положень КПК, з 19 листопада 2015 р. слідчі ГПУ втратили право проводити досудове слідство у кримінальних провадженнях, підслідних НАБУ. Справи Пшонки, Януковича та їм подібних - саме підслідні НАБУ. При цьому УСР (Управління спеціальних розслідувань, - ред.) ГПУ розслідувало їхні дії в контексті створення і роботи організованої злочинної групи, яка чинила злочини проти Євромайдану. Тепер ці провадження (понад 500 проваджень, понад п'ять тисяч томів матеріалів кримінальних справ) у тримісячний термін передаються в НАБУ. При тому що НАБУ ще не укомплектоване слідчими, антикорупційна прокуратура не укомплектована прокурорами, процес щойно розпочався. І, очевидно, не буде укомплектована за ці три місяці", - пише адвокат.

"А що буде після укомплектування НАБУ? Найімовірніше, вони просто захлинуться у справах, які зваляться на них, почнуть їх вивчати, що затягнеться ще не менш ніж на півроку. Тільки після цього може розпочатися повноцінне слідство. При цьому вони не зможуть займатися поточними справами. А слідство у майданівських справах буде знову розкидане між кількома відомствами. Тобто те, чого ми так довго домагалися, - консолідація всіх пов'язаних справ та їх координація, - буде зруйноване", - вважає адвокат.

Читайте також: У США назвали "стратегічною помилкою" дії РФ у Сирії

Вона нагадує, що у Державне бюро розслідувань (ДБР), відповідно до недавно прийнятого, але ще не підписаного закону, має бути передане розслідування основної частини злочинів проти Майдану.

"Крім того, що поки що відходить НАБУ, ДБР не зможе забрати злочини, підслідні тепер тільки Національній поліції, - вбивства працівників правоохоронних органів та вбивства, скоєні т.зв. тітушками. Але ДБР ще не створене. І, очевидно, не буде створене в найближчі три місяці - період, упродовж якого, відповідно до закону, воно має почати працювати. Крім того, у законі нічого не сказано, як здійснюватиметься передача і що робити з розслідуваннями в цей період. Очевидно, що в новому ДБР будуть сформовані нові слідчі групи. І зовсім не факт, що буде створене аналогічне УСР управління, де консолідуються хоча б ті провадження, які передадуть у ДБР. І навіть якщо ключові слідчі потраплять у ДБР, пройшовши переатестацію, ніде не прописано й зовсім неочевидно, що вони продовжать займатися своїми справами. Тобто вже зараз маємо різке зниження мотивації у слідства та ймовірний колапс його через три місяці", - зазначає Закревська.

За її словами, без внесення змін до законів про НАБУ та про Державне бюро розслідувань навіть при найідеальнішому розкладі провадження у справах Майдану будуть розділені між цими двома відомствами і Нацполіцією, яка займатиметься провадженнями, пов'язаними безпосередньо з убивствами працівників правоохоронних органів та вбивствами, скоєними "тітушками".

"Це - критична проблема. Ми зіштовхнулися з нею ще на початку розслідування, з величезними труднощами розв'язали, щоб тепер знову повернутися до нуля. Але проблема цілком вирішувана, якщо поставити перед собою таку мету і якщо наші законодавці поставляться до цього відповідально", - зазначає адвокат.

Нагадаємо, Розслідування більшості кримінальних справ за фактом кривавих злочинів, скоєних проти учасників Майдану, зупинене, тому що більшість підозрюваних втекли з країни. Про це йдеться у листі голови антикорупційного комітету Верховної Ради Єгора Соболєва до голів парламентських фракцій. Зокрема, у справі щодо незаконного скасування конституційної реформи жодних підозр нікому не було оголошено.

Раніше адвокат Небесної Сотні Богдан Тітич стверджував, що перед бійцями "Беркута", які брали участь у розстрілі протестувальників у Києві 18-20 лютого, стояло завдання "убити якомога більше людей", тому їх дії слід кваліфікувати як терористичний акт.

Детальніше про ситуацію з розслідуванням злочинів проти Євромайдану читайте у статті Євгенії Закревської "Зворотний бік очевидності" у свіжому випуску "Дзеркала тижня".