Абромавічус отримав допуск до державної таємниці

21 жовтня 15:40

Рішення СБУ передане на реєстрацію до уряду.

 

Генеральний директор Державного Концерну "Укроборонпром" Айварас Абромавічус отримав допуск до державної таємниці, повідомило DT.UA джерело у СБУ.

Відповідні документи були підписані службовими особами Служби безпеки України у п'ятницю 18 жовтня 2019 року в порядку ст. 22. Закону України "Про державну таємницю".

У понеділок 21 жовтня відповідне рішення було передане на реєстрацію до Кабінету міністрів України.

Нагадаємо, перевірка громадян у зв'язку з їх допуском до державної таємниці здійснюється органами Служби безпеки України у строк до одного місяця у порядку, встановленому законами України та постановою Кабінету Міністрів України.

Згідно статті 24 Закону України "Про державну таємницю", у ході перевірки органами Служби безпеки України з'ясовуються наявність чи відсутність обставин, передбачених пунктами 2 і 4 частини першої та частиною другою статті 23 цього Закону. А саме, "сприяння громадянином діяльності іноземної держави, іноземної організації чи їх представників, а також окремих іноземців чи осіб без громадянства, що завдає шкоди інтересам національної безпеки України, або участі громадянина в діяльності політичних партій та громадських організацій, діяльність яких заборонена у порядку, встановленому законом", "наявності у громадянина судимості за тяжкі або особливо тяжкі злочини, не погашеної чи не знятої в установленому порядку", а також "постійного проживання громадянина за кордоном або оформлення ним документів на виїзд для постійного проживання за кордоном".

За результатами перевірки органи Служби безпеки України надсилають протягом п'яти робочих днів з дня її закінчення до державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, що звернулися з приводу надання громадянам допуску до державної таємниці, повідомлення про надання або відмову в наданні такого допуску.

30 серпня президент Володимир Зеленський призначив генеральним директором державного концерну "Укроборонпром" Айвараса Абромавічуса. Наприкінці вересня - початку жовтня, стали з'являтися чутки, що нібито Абромавічусу було відмовлено в доступі до держтаємниці, через що він буде змушений покинути займану посаду. Але протягом того часу все ще тривала перевірка.