64% українців проти перенесення святкування Різдва — опитування

24 грудня 13:16

Три роки тому проти такої ідеє виступали майже 70%.

 

Проти перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня виступили 64% українців, і лише 25% опитаних підтримали таку ідею, про що свідчать результати опитування соціологічної групи "Рейтинг". Байдуже, коли святкувати Різдво, 7% респондентів. Ще 4% українців не змогли відповісти на це питання.

При цьому у 2016 році прихильників перенесення святкування Різдва було 15%, а проти цього виступали 69% українців. Найбільше тих, хто підтримує зміну дати святкування, живуть на Заході (43%). При цьому 45% громадян із західної України проти такої ідеї.

В інших регіонах українці скоріше проти перенесення святкування Різдва: у Центрі 23% – за і 66% – проти, на Півдні – 15% і 74% відповідно, на Сході – 14% і 74%. Серед тих, хто підтримує таку ініціативу більш забезпечені українці та громадяни середнього й старшого віку.

Опитування проводили серед мешканців України від 18 років. Вибірка репрезентативна за регіонами, типом поселення, віком, статтю. Всього соціологи опитали 2000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,2%. Дослідження проводили з 5 по 8 грудня 2019 р.

Читайте також: Найулюбленішими святами українці назвали Новий рік та Різдво — опитування

Нагадаємо, предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній не проти, аби Різдво святкували 25 грудня, а не 7 січня. Однак, за його словами, спочатку необхідно пояснити прихожанам, чому дата святкування Різдва не є принциповою.