60,5% українців вважають, що для нормального розвитку країни потрібна "сильна рука"

21 серпня 08:33

Виникає величезна спокуса для "слуг народу" почати шукати ворогів народу як цапа-відбувайла, коли невиправдані очікування більшості не зможуть реалізуватися.

 

60,5% українців вважають, що для "нормального розвитку країни потрібна "сильна рука", а не розмови про демократію". Сталін залишається найбільш неприйнятною постаттю в історії. 58% українців сприймають Сталіна негативно. Проте соціологічна група "Рейтинг" зазначила, що п'ять років тому, 2014-го, Сталіна негативно сприймало значно більше людей, ніж тепер, - 70%. Тобто ставлення до Сталіна пом'якшилося на 12 пунктів. І все це породжує запитання: чи означає це, що в українському суспільстві зростає запит на авторитаризм?

Про це у своїй статті для DT.UA пише Олександр Зінченко. На його думку, величезною спокусою для "слуг народу" є почати шукати ворогів народу як цапа відбувайла, коли невиправдані очікування більшости не зможуть реалізуватися. Суспільний запит на "сильну руку" маємо.

"Лише 10,7% українців нині стверджують, що є прихильниками комуністичної та соціялістичної ідеологій. 20 років тому прихильників лівих ідеологій було майже 28%. Тоді - майже третина, тепер - менше, ніж кожен десятий. Так стверджують найновіші опубліковані дослідження Інституту соціології Національної академії наук України, - зазначає експерт. - Проте інше дослідження (опубліковане Vox Ukraine в червні 2019 р.) оприявнює парадокс: ліві й авторитарні цінності поділяють не 10, а 73% українців! Дослідження Інституту соціології це підтверджують: на запитання-маркери більшість українців відповідають саме як прихильники авторитаризму та лівих ідеологій".

Автор підкреслює, що є кілька прикладів таких маркерів. Більшість українців проти вільного ринку землі - майже 64%. І це теж історичний максимум. Мінімум був далекого 1996 року - тоді проти вільного продажу землі виступали 41,8%. Виходить, українці відчутно полівішали за своїми цінностями.

Детальніше про рівень щастя та інші настрої в суспільстві читайте у статті Олександра Зінченка "Українці" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".