Зонд Rosetta, який перебував у "сплячому режимі" понад два роки, послав перший сигнал на Землю

21 сiчня 12:12

Сигнал діставався з глибини космосу до Землі понад годину - трохи довше, ніж очікувалося. Команду на "пробудження" зонд отримав в понеділок, 20 січня, близько 12:00.

 

Європейське космічне агентство отримало перший сигнал з борту автоматичної міжпланетної станції "Розетта" Rosetta), яка з 2011 року перебувала у "сплячому режимі". Перше радіопідтвердження виведення зонда з цього режиму надійшло в Європейський центр управління космічними польотами у Дармштадті 20 січня о 20:18.

Сигнал діставався з глибини космосу до Землі більше години - трохи довше, ніж очікувалося. Його було подано бортовим комп'ютером "Розети" в автоматичному режимі. Цьому передувала команда на "пробудження", яку дав в понеділок, 20 січня, близько 12:00 електронний кварцовий годинник апарату.

Одержавши цей імпульс, комп'ютер приступив до розігріву датчиків і телескопів зонда, призначених для орієнтування і визначення точного місця розташування станції.

Апарат було запущено в космос у березні 2004 року з космодрому у Куру для дослідження комети 67Р/Чурюмова-Герасименка.

Як повідомляли раніше, це небесне тіло переміщається зі швидкістю 16 км/сек, а "Розетта" наздоганяє його зі швидкістю 800 м/сек. Зараз зонд знаходиться на відстані 9 млн км від комети. Апарат знаходиться за 675 млн км від Землі. Зонд, що летить за складною орбітою навколо Сонця, пролетів у космосі 6,2 млрд км.

На своєму шляху апарат вже зближався з іншими небесними тілами - в 2008 році він передав на Землю знімки астероїда Штейнс, а в 2010 році зонд сфотографував астероїд Лютеція.

У червні 2011 року "Розетта" пішла на 800 мільйонів кілометрів від нашої планети, досягнувши зони глибокого космосу. На такій великій відстані, в умовах нестачі сонячного світла, апарат було переведено у режим сну. Значна частина бортового обладнання при цьому була відключена, робочими залишилися лише комп'ютер і кілька нагрівачів для підтримки мінімального режиму температур.

Апарат отримав свою назву на честь знаменитого каменю rosetta stone, завдяки якому вчені у XIX столітті змогли розшифрувати давньоєгипетські ієрогліфи.

На цю місію покладають величезні надії, називаючи її воістину проривною подією в історії космічних досліджень. "Розетта" має стати першим апаратом, який перейде на орбіту навколо комети, що має відбутися цього літа.

У листопаді 2014 року планують спуск на поверхню комети Чурюмова-Герасименка дослідного модуля Philae, а сам зонд "Розетта" перебуватиме на орбіті заввишки 20-30 км до грудня 2015 року. Philae по спіралі опуститься у напрямку до ядра комети, ширина якого 3,9 км. Апарат проведе моніторинг фізико-хімічних процесів, що відбуваються на поверхні комети і пов'язані з наближенням її до Сонця. Ці дані здійснять цінний внесок у вивчення ранніх етапів існування Всесвіту.

Нагадаємо, журнал New Scientist включив приземлення "Розети" на астероїд у десятку великих подій у галузі науки і технологій, що очікуються в 2014 році. У фокусі уваги опинилися космос, озеро "Восток", геном Homo Erectus, "розумні окуляри" Google Glass. !zn

Читайте також:

NASA намітила три астероїди для захоплення (відео)

New Scientist назвав 10 найбільш очікуваних подій в науці і техніці в 2014 році