Зона 51: Facebook відновив сторінку штурму секретної бази, де американці "приховують прибульців"

08 серпня 13:28

Соцмережа каже, що видалила сторінку "випадково".

 

Сторінка Facebook, де близько двох мільйонів осіб обговорювали підготовку до штурму бази ВПС США "Зона 51" в штаті Невада, була видалена з соціальної мережі на вихідних, але тепер її відновили. Сторінку обговорення "видалили помилково", повідомила речниця Facebook.

Творець сторінки отримав в суботу повідомлення про те, що його захід порушив стандарти співтовариства Facebook, передає BBC.

ВПС США попередили людей не наближатися до бази.

"Зона 51" довгий час була в центрі уваги теорій змови, які стверджують, що база приховує інформацію про життя та технології прибульців. Хоча цьому немає жодних доказів, є багато прихильників теорії, і це зробило "Зону 51" культовим місцем у популярній культурі на тему інопланетян.

"Зона 51" закрита для відвідування і патрулюється озброєними охоронцями. Повітряне сполучення над "Зоною 51" заборонено.

Таємнича база у пустелі Невада, відома любителям уфології і теорій змови під назвою "Зона 51", була основним випробувальним полігоном у програмі Lockheed U-2.

Місце отримало свою назву, коли у 1951 році на базу привезли останки передбачуваного НЛО Розвелла (який, як стверджується, розбився в 1947 році). У 2013 році ЦРУ опублікувало розсекречений звіт на 355 сторінках з докладним описом підстави "Зони 51" і розроблених і випробуваних там літаків-шпигунів U-2.

Про таємничий випробувальний полігон "Зона 51" десятиліттями ходили фантастичні легенди. Говорили, що там вивчають тіла мертвих прибульців, тестують позаземні технології і розробляють надсекретну зброю. Всі ці чутки стали джерелом натхнення для масової культури: про "Зону 51" знімали фантастичні фільми, писали книги і створювали комп'ютерні ігри.

Однак у розсекречених документах все виявилося набагато прозаїчніше. Як з'ясувалося, на відкритій у 1955 році базі справді проводилися випробування, але з інопланетянами вони пов'язані не були, - це були новітні літаки-шпигуни, зокрема, Lockheed U-2.

Крім того, доповідь містить карти місцевості та фотографії: база розташована на південь від висохлого соляного озера Грум-Лейк, злітно-посадкова смуга примикає до поверхні озера.

Втім, і програма U-2 - предмет величезної гордості розвідувального співтовариства США - багато років зберігалася у таємниці. І хоча відомо про неї стало раніше, у розсекреченому документі містяться нові дані: наприклад, про участь в ній Великобританії, в тому числі у польотах над СРСР.

Як розповів у своїй статті для Foreign Policy старший науковий співробітник Архіву національної безпеки США Джеффрі Річельсон, серед місць, де застосовувався U-2, згадані Індія, Індонезія, Тибет, а також Франція (точніше, полігон французьких ядерних випробувань на Тихому океані, сфотографований єдиним U-2, який базувався на авіаносці).

Згідно з документом, після китайсько-індійської війни 1962 року ЦРУ таємно допомагало Індії, здійснюючи польоти U-2 над позиціями китайських військ.

Річельсон підкреслив, що програма U-2 - предмет величезної гордості розвідувального співтовариства США: "Вона не була припинена, і після того, як 1 травня 1960 року над СРСР збили Пауерса. Літак продовжував шпигувати на ЦРУ до 1974 року, а його найсвіжіша версія використовується ВПС і сьогодні".

Публікація даних про раніше секретний об'єкт стала можливою завдяки Закону про свободу інформації, прийнятому американським Конгресом у 2005 році. Втім, техніка Google виявила зону ще задовго до офіційного зізнання уряду.