Знайдена в Каїрі статуя Рамзеса ІІ виявилася зображенням іншого фараона

18 березня 11:11

Статуя належить фараонові Псамметіху I.

 

Гігантська статуя, яка була виявлена в Каїрі 7 березня і, на думку археологів, належала Рамзесу II, насправді може бути зображенням іншого фараона, Псамметіха I, який жив на шість століть пізніше. Про це заявив міністр у справах старожитностей Єгипту Халед ель-Анани, повідомляє The New York Times.

Як зазначив міністр, є невелика вірогідність того, що Псамметіх І використав стару статую Рамзеса II.

Археологам вдалося виявити тільки торс і голову статуї вагою 50 тонн, інші її частини відсутні. На думку дослідників, її могли зруйнувати ранні християни чи мусульмани, які правили Каїром у XI столітті: вони часто розбирали старі храми для будівництва укріплень.

Читайте також: Археологи виявили в лісах Бразилії сотні структур, що нагадують Стоунхендж

Рамзес II правив Єгиптом у XIII столітті до нашої ери. Його правління ознаменувалося великими військовими успіхами, в тому числі перемогою над Хеттським царством. При цьому фараоні у Верхньому і Нижньому Єгипті були розгорнуті величезні будівництва: з'явилася нова столиця Пер-Рамзес в дельті Нілу, поминальний храм Рамессеум у Фівах, храми на честь Рамзеса II і його дружини цариці Нефертарі на півдні, в Абу-Сімбелі, і т. д. На честь Рамзеса II було виготовлено більше статуй, ніж на честь якого-небудь іншого фараона.

Псамметіх I царював у VII столітті до нашої ери. Він домігся централізації Єгипту, підкореного в попередньому столітті ассирійськими царями. Його основна діяльність була зосереджена на півночі країни. Царювання Псамметіха відкрило так званий Пізній період історії Стародавнього Єгипту.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили в Ізраїлі глиняний черепок 2700-річної давності, на якому видно печатку царя Єзекії, який правив Іудеєю у VIII столітті до н. е. Згідно Біблії, Єзекія зійшов на іудейський престол на третій рік правління ізраїльського царя Осії, тобто у 727 році до н. е., коли йому було 25 років. Єзекія правив Іудеєю протягом 29 років.