Зміни клімату можуть відбуватися швидше, ніж передбачалося – вчені

10 листопада 11:10

Зміни клімату пов'язані з переміщенням осадових порід по морському дну.

 

Міжнародна група вчених під керівництвом дослідників з Університету Цюріха провела аналіз переміщення порід по морському дну і встановила, що цей процес відбувається набагато швидше, ніж вважалося раніше. Висновки дослідників свідчать про те, що і зміни клімату можуть йти набагато швидше передбачуваного, повідомляє "Популярная механика".

Наголошується, що пісок і глина поступово переміщуються з мілководдя в більш глибокі місця. Цей рух приводить до розмиву органіки, яка відклалася на морському дні. Ця органіка викликає вивільнення великої кількості вуглекислого газу, який надходить в атмосферу. Вуглекислий газ є потужним парниковим агентом, вміст якого в атмосфері впливає на зміни клімату.

Раніше вчені припускали, що переміщення осадових порід займає кілька сотень тисяч, а може й мільйонів, років. Тепер же дослідники встановили, що на нього йде кілька сотень років, якщо не менше. Глини, що сформувалися біля узбережжя Китаю, можуть вже через кілька десятків років опиниться в западинах біля В'єтнаму і Філіппін.

Раніше повідомлялося про те, що вчені передбачили малий льодовиковий період у 2030-2040-х роках. На думку вчених, процеси, які відбуваються у двох шарах Сонця (одному – в конвенційній зоні і другому – ближче до поверхні), за період 26-го циклу досягнуть максимуму приблизно одночасно, але на протилежних сторонах зірки. Тому вони нейтралізують один одного, що приведе до різкого падіння сонячної активності в цілому.