Зміни клімату можуть призвести до зникнення перисто-купчастих хмар

26 лютого 18:01

Зникнення хмар призведе до ще більшого підвищення глобальної температури.

 

Група вчених під керівництвом Тапіо Шнайдера з Каліфорнійського технологічного інституту заявила про те, що зміни клімату можуть призвести до зникнення перисто-купчастих хмар. Як повідомляє Naked science, це станеться через підвищення концентрації вуглекислого газу в атмосфері призведе до ще більшого підвищення глобальної температури.

Перисто-купчасті хмари відбивають сонячне випромінювання назад у космос, не дозволяючи променям проникати на Землю. Тепер же дослідники відзначають, що природний захист планети опинилася під загрозою через екстремальні зміни клімату.

У ході дослідження вчені побудували комп'ютерну модель утворення таких хмар. Виявилося, що стійке зростання вмісту CO2 в атмосфері може викликати раптовий стрибок температури, пов'язаний зі зникненням перисто-купчастих хмар.

Ефект приймав серйозні масштаби, якщо вміст вуглекислого газу в атмосфері сягав позначки 1200 частин на мільйон (у три рази вище, ніж сучасну). При підвищенні концентрації до 1300 частин на мільйон температура підвищиться на 8 градусів Цельсія. "Перисто-купчасті хмари можуть просто перестати існувати. Потім вони зможуть сформуватися тільки після того, як концентрації CO2 впадуть значно нижче того рівня, на якому вперше виникла нестабільність", - говорять дослідники.

Раніше вчені з Інституту фізики атмосфери Китайської академії наук заявили про те, що теплові хвилі, які будуть виникати частіше через дію глобального потепління, будуть впливати на працездатність населення по всьому світу.