Збій в роботі системи SpaceX ледь не призвів до зіткнення супутників

04 вересня 17:03

Європейському космічному агентству довелося реагувати в односторонньому порядку.

 

Європейське космічне агентство (ESA) розповіло про те, що було змушене вжити заходів для того, щоб уникнути зіткнення свого супутника з супутниками системи Starlink, які належать компанії SpaceX. Як повідомляє Ars Technica, сама компанія не вжила жодних дій через збій в програмі.

"Вперше в історії ESA довелося застосувати "маневр, щоб уникнути зіткнення" для того, щоб уникнути зіткнення з "мега-сузір'ям", - заявили в агентстві. Під "мега-сузір'ям" там розуміють систему супутників Starlink, яка поки перебуває на ранніх стадіях розробки, але незабаром може включати до 12 тисяч одиниць.

Маневр довелося провести через те, що супутник дистанційного зондування Землі Aeolus міг зіткнутися з супутниками SpaceX "з вірогідністю понад один до 10 тисяч" (тобто, вище прийнятого порогу безпеки). В результаті супутнику довелося включити двигуни і піти зі шляху можливого зіткнення, набравши висоту.

В ESA заявили про те, що проінформували SpaceX про ймовірність зіткнення. У компанії заявили, що не збираються вживати ніяких заходів. "Стало зрозуміло, хто повинен реагувати. Ми вирішили відреагувати, тому що ймовірність зіткнення була один до тисячі, що вище нашого порогу", - заявив представник агентства Холгер Крейг.

У SpaceX пояснили відмову реагувати тим, що ймовірність зіткнення спочатку була нижчою, ніж виявилася в кінці, що, на думку представників компанії, було зумовлено помилкою в програмі. SpaceX стверджує, що працює над усуненням помилки, щоб надалі уникнути повтрения таких ситуацій.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

SpaceX запустила супутники за допомогою ракети Falcon 9 24 травня. Система складатиметься з майже 12 тисяч супутників масою в кілька сотень кілограмів, розділених на дві групи. Одна з них буде розташовуватися на висоті від 1110 до 1325 кілометрів, а друга набагато нижче, на висоті від 335 до 346 кілометрів. Супутники зможуть обмінюватися інформацією як з терміналами на Землі, так і між собою.

22 лютого минулого року SpaceX запустила перші два супутники системи.