Заміна телескопа "Хаббл" буде запущена в жовтні 2018 року

17 грудня 17:25

Запуск телескопа "Джеймс Вебб" відбудеться за допомогою ракети Ariane 5.

 

Європейське космічне агентство, NASA і Arianespace підписали договір, згідно до якого запуск телескопа "Джеймс Вебб" відбудеться в жовтні 2018 року за допомогою ракети Ariane 5, про це повідомляється на офіційному сайті ЄКА.

Телескоп "Джеймс Вебб" стане заміною телескопа "Хаббл". Він буде займатися вивченням галактик раннього Всесвіту, дослідженням утворення нових зірок і спостереженням за планетами Сонячної системи. Спочатку новий апарат планувалося запустити в 2014 році, але значне перевищення витрат на нього і відставання від графіка змусили NASA перенести передбачувану дату старту місії спочатку на вересень 2015 року, а потім – на жовтень 2018 року.

До конструкції "Джеймса Вебба" увійде дзеркало, діаметром 6,5 метрів, і сонцезахисний щит, розміри якого можна порівняти з розмірами тенісного корту. Такі розміри телескопа і зумовили вибір ракети Ariane 5 в якості носія. В ЄКА відзначають, що через великі розміри дзеркало і щит будуть поміщені на ракету в зібраному вигляді, а потім розвернутися, коли телескоп вийде у відкритий космос.

Основна відмінність між "Хабблом" і "Джеймсом Веббом" полягає в діапазонах роботи: прилади "Хаббла" збирають інформацію в інфрачервоних променях, у видимому світлі і в ультрафіолеті, а "Джеймс Вебб" буде працювати переважно в інфрачервоному діапазоні. У зв'язку з цим новий телескоп можна вважати наступником найбільшої в світі інфрачервоної обсерваторії космічного базування "Спітцер", запущеної NASA 25 серпня 2003 року.

Телескоп "Хаббл", заміною якого стане "Джеймс Вебб", був виведений на орбіту 24 квітня 1990 року екіпажем корабля багаторазового використання "Діскавері" і з тих пір передав на Землю мільйони унікальних знімків, які значно розширили уявлення вчених про будову і походження Всесвіту. За чверть століття апарат провів 1,2 мільйона цільових спостережень за 38 тисячами космічних об'єктів, на підставі яких було підготовлено близько 13 тисяч наукових праць. За словами експертів, "це робить його одним з найбільш ефективних наукових інструментів в історії".