Забруднення повітря виявилося однією з головних причин раптового серцевого нападу

22 сiчня 13:49

Ризик інфаркту міокарда зростає навіть після кількох годин, проведених у місцевості з поганою екологією.

 

Вчені з Єльського університету заявили про те, що забруднення повітря є однією з головних причин раптового серцевого нападу. За їхніми словами, всього шість годин в місцевості з поганою екологією підвищують ризик інфаркту міокарда на 10%, повідомляє Naked science.

До чинників, які призводять до інфаркту міокарда, відносять шкідливі звички, погане харчування, вік, стрес, нестачу фізичних вправ та інше. У новому дослідженні вчені показали, що до раптового серцевого нападу можуть привести і дрібні частинки, які присутні в забрудненому повітрі і здатні проникати глибоко в кровотік.

У ході дослідження вчені вивчили дані з реєстру всіх несмертельні випадків серцевих нападів у жителів міста Аугсубрг в Німеччині з 2005 по 2015 рік. За цей час було зафіксовано шість тисяч подібних епізодів. Потім кожен випадок досліджували окремо, у відповідності з даними про те, коли він стався і яка екологічна обстановка в цей момент спостерігалася.

"Дослідження підтверджує те, про що давно підозрювали: найдрібніші частинки, які присутні в забрудненому повітрі, можуть грати роль при серйозних захворюваннях серця. Особливо це помітно протягом перших декількох годин після впливу. Підвищені рівні ультрадисперсних частинок - серйозна проблема громадського здоров'я", - говорить провідний автор роботи, доктор Кай Чен.

Подібні частки дуже малі і залишаються в повітрі набагато довше, ніж важкі, що й підвищує ймовірність їхнього вдихання людиною. Вони можуть потрапляти глибоко в легені та осідати там, а потім проникати в кровоносну систему і кровотік.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені з Інституту глобального охорони здоров'я Барселони розповіли про новий негативний вплив забруднення повітря на здоров'я людини. Виявилося, що воно може зробити кістки крихкими.