"Юнона" отримала знімок хвиль в атмосфері Юпітера

27 жовтня 14:38

Вперше явище було виявлено у 1979 році.

 

Космічна станція "Юнона" отримала найбільш чіткі знімки гравітаційних хвиль в атмосфері Юпітера, що дозволило дослідникам оцінити розміри подібних утворень і отримати інформацію про процеси в атмосфері газового гіганта, повідомляє N+1.

Наголошується, що вперше подібні хвилі були виявлені станцією "Вояджер" у 1979 році. В основному вони концентруються в екваторіальних регіонах планети. Тепер же "Юноні" вдалося отримати нові детальні зображення атмосферних структур.

Виявилося, що подібні атмосферні утворення можуть містити від двох до кількох десятків хвиль, при цьому відстань між їхніми гребенями може становити від 65 до 1200 кілометрів, а самі хвилі можуть підніматися над оточуючими хмарами на 10 кілометрів. Вони можуть перебувати як поблизу інших об'єктів в атмосфері Юпітера, наприклад вихорів, циклонів, або вздовж напрямків повітряних потоків, так і не мати ніякого зв'язку з ними.

"Юнона" була запущена 5 серпня 2011 року з мису Канаверал, Флорида (США), вона є частиною програми New Frontiers . До "Юнони" на орбіті Юпітера працював зонд Galileo, але "Юнона" першої в історії робитиме обліт планети через її полюси.

Апарат прибув на орбіту Юпітера 4 липня 2016 року. Він пробуде на орбіті планети ще кілька років і передаватиме на землю нові знімки. Після завершення роботи зонд буде знищено.