Японські біологи встановили зв'язок між ДНК людини і переходом на літній час

01 липня 08:13

Вчені знайшли особливий ген, який допомагає людському організму відчувати настання літа. Виявлений ген є "детектором" зміни часів року, налаштованим на визначення того, коли настає літо.

 

Генетики з Японії знайшли в ДНК людини і мишей особливий ген і систему нервових клітин, які допомагають організму "чути" настання літа по тому, як змінюється тривалість дня, і переходити в більш активний режим життєдіяльності, йдеться в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Як і у всіх інших тварин, наше тіло стежить за зміною пір року, і різкі зміни у тривалості дня можуть викликати різкі зміни в настрої і ряд інших проблем у деяких людей. Розуміння того, як ми можемо "підкручувати" ці внутрішні годинники, може дати нам можливість допомогти людям, у яких ця система барахлить", - розповідає Чжі-Хван Мен (Jihwan Myung) з Інституту вивчення мозку RIKEN в Сайтаме (Японія).

Як наш мозок визначає те, що настало літо, Мен і його колеги з'ясували, спостерігаючи за поведінкою і роботою мозку у декількох мишей, які жили в клітинах, де тривалість дня варіювалася від дуже довгою до дуже короткою.

Учених в першу чергу цікавило те, які зміни будуть відбуватися в так званому супрахиазмальном ядрі (SCN) – особливому відділі мозку, що грає роль головних годинника організму і де знаходяться всі нейрони, що керують біоритмами тіла.

Порівнюючи активність нервових клітин і роботу генів в них у мишей в цих клітинах, Мени та його колегам вдалося з'ясувати, що ген Bmal1 є детектором зміни часів року, налаштованим на визначення того, коли настає літо.

Він робить це досить своєрідним способом. Як пояснюють вчені, "годинник" всередині нашого мозку поділені на дві частини, нейрони в яких "цокає" по-різному. Нервові клітини в одній половині відраховує секунди постійно, тоді як в іншій частині SCN частота випромінювання імпульсів залежить від того, як довго триває світлий час доби. Це відбувається з тієї причини, що концентрація іонів

У цілому, чим коротше буде день, тим сильніше будуть відрізнятися "синусоїди" цих половинок годин мозку.

Порівнюючи частоту "тікання" цих клітин, наш мозок може визначати тривалість дня і оцінювати те, яка пора року зараз йде або настає. Така здатність, як припускають японські генетики, допомагала нашим далеким предкам користуватися тими можливостями, які надають тепла погода і довгі літні дні.

У людини є ген, що визначає настання літа
У людини є ген, що визначає настання літа

Раніше повідомлялося, що вчені розгледіли причину глухоти Бетховена в дефекті його генів. Композитор міг виявитися "жертвою" рідкісного дефект у гені Nox3, який допомагає нервовим клітинам у "равлику" вуха переносити високочастотні шуми.