Японська станція вистрілить у астероїд Рюгу

18 лютого 17:17

Станція зробить спробу збору зразків астероїдного ґрунту.

 

Японська космічна станція "Хаябуса-2" 22 лютого вистрілить по астероїду Рюгу п'ятиграмовою кулею. При наступному прольоті повз астероїд, який відбудеться вже через кілька хвилин, вона спробує зібрати частинки ґрунту, які піднімуться з поверхні Рюгу, повідомляє "Популярная механика".

Спроба збору зразків астероїдного ґрунту повинна була відбутися ще в минулому році, але була відкладена. При проектуванні станції дослідники виходили з того, що поверхня астероїда покрита реголитом (кам'яним пилом). Разом з тим, коли "Хаябуса-2" прилетіла до Рюгу, виявилося, що він усіяний дрібними і великими каменями, а "полян" з реголитом на ньому немає.

Спробу обстрілу перенесли на 2019 рік, а дослідники відтворили наслідки обстрілу кам'янистого грунту. Проведені випробування включали обстріл тазу з камінням, що імітує поверхню Рюгу. З'ясувалося, що встановлена на зонді апаратура швидше за все впорається з непередбаченими труднощами.

Станція була запущена 3 грудня 2014 року. Її завдання - доставка зразків ґрунту з астероїда Рюгу. На думку дослідників, вивчення хімічних властивостей його речовини дозволить вченим судити про склад протосонячної туманності.

"Хаябуса-2" буде досліджувати астероїд приблизно 1,5 року, а потім спуститься на його поверхню модуль MASCOT, на якому встановлені спектрометр, магнітометр, радіометр і камера. Після взяття проби ґрунту з поверхні Рюгу станція відправиться назад до Землі, і скине капсулу з речовиною астероїда в грудні 2020 року.

Раніше станція "Хаябуса-2" передала на Землю нові знімки астероїда Рюгу. На зображеннях видно групи валунів і велику скелю в північній полярній області астероїда. Наголошується, що апарат зробив знімки 18-20 червня, перебуваючи на відстані 200-100 кілометрів від поверхні небесного тіла.