Всередині метеорита, що впав на житловий будинок, знайшли "подарунки" з космосу

23 травня 17:20

В атмосферу Землі увійшов метеор розміром із пральну машину.

 

Вчені з Арізонського державного університету вивчили метеорит, який впав на житловий будинок в Коста-Ріці, і з'ясували, що в його склад входять несподівані "подарунки" з космосу. Як повідомляється на сайті університету метеорит виявився вуглецевим хондритом – рідкісним різновидом породи, наповненим водою і органічними сполуками.

Дослідники підкреслюють, що мешканці Коста-Ріки помітили в небі яскраву вогненну кулю 23 квітня. Тоді в атмосферу Землі увійшов метеор розміром із пральну машину. Разом з тим, він розсипався на безліч уламків, які впали на невелике місто і навіть пробили дах одного з місцевих будинків.

Незважаючи на те, що падіння метеоритів відбуваються досить часто, цей випадок привернув увагу вчених тому, що небесне тіло належало до класу вуглецевих хондритів, які на 80-95% складаються з глини. Це важливо, оскільки до її складу входить, у тому числі, вода.

Для того, щоб вивчити метеорит, вчені зібрали його зразки і перенесли в лабораторію. Усього їм вдалося зібрати близько 25 кілограмів породи, яка в сумі складає кулю розміром з м'яч для пляжного волейболу. Зібрати зразки потрібно було дуже швидко, оскільки, залишаючись на повітрі, хондрити швидко втрачають деякі "космічні" властивості.

У минулому подібний метеорит вже зіграв важливу роль у розвитку сучасної науки. У 1969 році Мурчинсонський метеорит, що також складався з вуглецевого хондрита і також впав на ранчо власника худоби, виявився сховищем компонентів земних ДНК і РНК. Завдяки йому вчені відкрили нове сімейство космічних амінокислот.

У середині лютого 2013 року жителі багатьох регіонів Уралу спостерігали болід - вогненна куля з хвостом, чий політ завершився яскравим спалахом і вибухом. Маса космічного тіла до вибуху, за оцінками вчених, становила близько 10 тисяч тонн, розмір - близько 17 метрів. За результатами аналізу фрагментів було встановлено, що челябінський метеорит відноситься до класу звичайних хондритів.

На думку дослідників, вік метеорита приблизно дорівнює віку Сонячної системи.