Влада Китаю заборонила продовжувати експеримент з генетичної модифікації людини

29 листопада 17:15

Китайський учений заявив про народження перших генетично модифікованих близнюків.

 

Уряд Китаю наказав припинити роботу групи вчених, яка заявила про народження перших у світі генетично модифікованих близнюків, повідомляє Associated Press. Заступник міністра науки і технологій Китаю Сюй Наньпін заявив, що його міністерство виступає проти проведення подібних експериментів.

Він назвав подібні дослідження незаконними та неприйнятними і заявив про те, що влада почала розслідування діяльності вченого та його команди.

Про створення генетично модифікованих близнюків заявив учений Цзянькуй Хе. Пізніше він також розповів про ще однієї вагітності в рамках проекту.

За твердженням Хе, ДНК дівчаток-близнят була відредагована за допомогою методу CRISPR/Cas9. Дослідники відключили ген CCR5, що має виробити стійкість до ВІЛ у близнюків. Раніше він також стверджував, що відредагував геноми ембріонів шести пар, які проходили ЕКО, і одна зі спроб закінчилася вагітністю та пологами.

Китайські вчені та інститути розкритикували дослідження. Заяву з критикою експерименту підписали понад 100 дослідників.

Університет, в якому працює Хе, заявив про те, що він перебуває в неоплачуваній відпустці з лютого, а його дослідження є "грубим порушенням академічної етики і норм". "Дослідницька робота була проведена доктором Цзянькуй Хе поза навчального закладу", - йдеться в офіційній заяві Південного університету науки і технологій.

Китайська Національна комісія з охорони здоров'я почне розслідування ситуації з генетично модифікованими близнюками.