Визначено походження підземного моря під пустелею

06 серпня 15:06

Резервуар води з'явився під пустелею сотні тисяч років тому.

 

Вчені з Університету імені Бен-Гуріона вивчили гігантський резервуар води, який розташовується під пустелею Негев в Ізраїлі. В результаті дослідникам вдалося визначити походження вод, вік яких оцінюється в кілька сотень тисяч років, повідомляє Science Alert.

У ході дослідження вчені проаналізували зміст ізотопи криптону, за кількістю яких можна датувати зразки води в діапазоні від 40 тисяч до 1,5 мільйонів років тому. В результаті дослідникам вдалося визначити два джерела води в резервуарі: один існував 38 тисяч років тому, інший - 360 тисяч років тому.

Більш ранній з них був пов'язаний з середземноморськими циклонами в період останнього льодовикового максимуму. Більш ранній приплив виник при вторгненні повітряних мас з тропічних областей Атлантичного океану.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені прийшли до висновку про те, що найглибші землетруси можуть виявитися сезонними явищами. За словами вчених, сезонна тенденція не спостерігається для дрібних землетрусів або невеликих поштовхів. Сезонними є землетруси магнітудою вище 7 балів і ті, що відбуваються на глибині понад 500 кілометрів. Причину такої поведінки землетрусів вчені пояснити не можуть.