Вітер може переміщати мікропластик на відстань до 100 кілометрів – вчені

17 квiтня 12:58

Мікропластик потрапив навіть у гірську систему Піренеїв.

 

Вчені з Університету Страктлайда в Глазго заявили про те, що мікропластик може подорожувати по атмосфері з допомогою вітру і досягати навіть самих віддалених куточків планети. Як повідомляє Naked science, дослідники виявили частинки мікропластика в гірській системі Піренеїв.

У ході дослідження вчені вивчили грунт гірського хребта Французьких Піренеїв. Їм вдалося виявити безліч частинок мікропластика, щодня збираючи в середньому 249 фрагментів, 73 плівки і 44 волокна на кожен квадратний метр.

За допомогою атмосферного моделювання і траєкторії повітряних мас дослідники простежили забруднення до декількох невеликих міст поблизу. На думку вчених, мікропластик може переноситися на відстань до 95 кілометрів. Знайдені в одному з найбільш незайманих районів Європи, ці зразки показують рівень забруднення атмосфери, аналогічний мегаполісам, таких як Париж, а часом навіть більше.

Дослідники відзначають, що вони очікували зафіксувати подібні показники в районі великого міста, але не далеко від людей. Це стало ще одним свідченням гігантських масштабів забруднення, спричиненого людиною.

У своїй статті вчені припускають, що мікропластик може досягати і впливати на віддалені малонаселені райони планети за допомогою атмосферного переносу. Якщо вони мають рацію, ймовірно, мікропластмаса знаходиться буквально скрізь, включаючи повітря, яким ми дихаємо.

Гірська система Піренеїв часто вважається первозданною областю природи через свою важкодоступність і віддаленості від великих населених пунктів. Попередні дослідження показували, що Піренеї були охоронцями антропогенного забруднення ще у 685 році нашої ери, будучи в значній мірі захищені від гірничодобувної та промислової діяльності.

Раніше вчені з фонду Ocean Cleanup Foundation провели нову оцінку Великої тихоокеанської сміттєвої плями і заявили про те, що її розміри в три рази перевищує територію Франції.