Використання ляльок вуду проти злих начальників: у Гарварді вручили Шнобелівські премії

14 вересня 14:07

Розмір грошової винагороди склав традиційні 10 трильйонів зімбабвійських доларів.

 

У Гарварді відбулося вручення Шнобелівської премії, яка вручається за відкриття, які "спочатку викликають сміх, а потім змушують задуматися". Розмір грошової винагороди в цьому році склав традиційні 10 трильйонів зімбабвійських доларів. Повний список лауреатів опубліковано на сайті премії.

Премія в області економіки дісталася вченим з Канади, США, Китаю і Сінгапуру, які досліджували ефективність використання працівниками ляльок-вуду проти вибагливого начальника. Виявилося, що ляльки допомагають заспокоїтися, а ось в боротьбі з начальниками - не ефективні.

Премія з медицині дісталася вченим із США, які довели ефективність катання на американських гірках для позбавлення від каменів у нирках. Премія з антропології вручена дослідникам з Швеції, Румунії, Данії, Нідерландів, Німеччини, Великої Британії, Індонезії та Італії, які довели, що шимпанзе в зоопарку так само ефективно копіюють дії відвідувачів, як і відвідувачі – дії шимпанзе.

Група вчених під керівництвом Пауля Бехара отримала премію з біології за доказ того, що феромони єдиної самки дрозофіли можуть зіпсувати келих вина і що люди можуть відчути ці феромони навіть у малих кількостях.

Португальські вчені забрали премію з хімії за дослідження того, чи може слина людини використовуватися в якості миючого засобу. Приз в номінації "медична освіта" отримав Акіра Хоріучі за роботу, присвячену тим даним, які він зміг отримати в процесі самоколоноскопії в сидячому положенні.

Група вчених з Австралії, Великої Британії та Сальвадора отримала премію з літератури за доказ того, що більшість людей, які користуються складними товарами, не читають інструкції до них. Премія в категорії "харчування" була вручена за висновок про те, що кількість калорій, які можна отримати при вживанні в їжу людського м'яса, набагато нижча ніж у випадку з іншими м'ясними дієтами.

Шнобелівська премія миру вручена за кількісні вимірювання частоти, причин і наслідків суперечок і проклять при водінні автомобіля. Лауреати премії в області репродуктивної медицини довели ефективність використання поштових марок для визначення нічної ерекції.