Велика Британія оштрафує Facebook за скандал з Cambridge Analytica

11 липня 14:16

Соціальна мережа зобов'язана виплатити 500 тисяч фунтів.

 

Британське управління емісара з питань інформації виписало компанії Facebook штраф у розмірі 500 тисяч фунтів (660 тисяч доларів) за скандал з Cambridge Analytica, яка незаконно збирала і використовувала дані користувачів соціальної мережі. Як повідомляє The Guardian, розмір штрафу – максимально можливий згідно з британським законом про захист даних 1998 року.

Наголошується, що Європейський регламент захисту даних, який передбачає штрафи у розмірі до 20 мільйонів доларів або 4% від світового обігу (у випадку з Facebook до 1,9 мільярда доларів), набув чинності вже після витоку даних користувачів, тому Facebook оштрафували за старим законом.

"Facebook не зміг забезпечити захист, яка була передбачена у відповідності з Актом захисту даних. Штрафи і судове розслідування карають недобросовісних акторів, але моєю метою є привнести зміни і відновити довіру до нашої демократичної системи", - заявила емісар з питань інформації Елізабет Данхем.

Засновник Facebook Марк Цукерберг визнав, що компанія Cambridge Analytica, яка працювала над кампанією президента США Дональда Трампа, виявила вразливість у захисті соцмережі та некоректно скористалася особистими даними користувачів.

Пізніше стало відомо, що скандал навколо витоку даних зачепив як мінімум 87 мільйонів користувачів соцмережі, хоча раніше говорили про 50 мільйонів.