Ведмедиці використовують людей в якості "живого щита" - вчені

22 червня 15:04

Тварини використовують присутність людини для захисту дитинчат.

 

Шведські вчені заявили про те, що скандинавські ведмедиці використовують людей для захисту дітей від агресивних самців, які часто вбивають їх. Самки виховують ведмежат недалеко від людей, використовуючи їх в якості "живого щита". Результати досліджень вчених були опубліковані в журналі Proceedings of the Royal Society.

Ведмеді вбивають дитинчат в пориві пристрасті, тому після пологів самки йдуть подалі від чоловічої території. Вчені звернули увагу на те, що найчастіше самки вибирають території неподалік від поселень людини. Для того, щоб перевірити гіпотезу про захист потомства, дослідники спостерігали за 30 ведмедицями з 2005 по 2012 рік.

Читайте також: Вчені визначили механізми виживання тварин в Чорнобильській зоні відчуження

19 самкам вдалося зберегти своє потомство, разом з тим, ведмежат 11 з них погубили самці. Дослідники встановили, що в шлюбний сезон всі ведмедиці, ведмежата яких вижили, трималися біля житла людини (в середньому на відстані 783 метрів). Як заявив один з авторів дослідження, "вони абсолютно точно використовують людей в якості живого щита".

Крім того, ведмедиці обирали місця з максимально густою рослинністю - щоб, навіть перебуваючи недалеко від людей, не вступати з ними в контакт.

Раніше повідомлялося про те, що палеонтологи з Постдамского університету досліджували ДНК печерних і бурих ведмедів, які проживали на території сучасної Іспанії, і прийшли до висновку про те, що стародавні ведмеді створювали аналоги сімей і вели більш осілий спосіб життя, ніж їх родичі. На думку дослідників, це привело до вимирання.