Вченим вперше вдалося побачити, як бактерії набувають стійкості до антибіотиків

14 червня 14:18

Бактерії поглинають чужу ДНК для отримання нових ознак.

 

Вчені з Університету Індіани за допомогою мікроскопа і нового методу спостережень вперше побачили, як бактерії набувають стійкості до антибіотиків за допомогою горизонтального переносу між клітинами в популяції. Як повідомляє Naked science, дослідники спостерігали за тим, як бактерії поглинають чужу ДНК для придбання нових ознак.

В кожен момент лише незначна частина популяції бактерій здатна до "сприйняття" чужої ДНК, проте ці так звані компетентні клітини відіграють найважливішу роль у виживанні. Їхні оболонки стають більш проникними, а для поглинання ДНК використовуються пілі - спеціалізовані вирости на поверхні. Вчені стимулювали такий стан компетентності у холерних вібріонів. Спеціалізований набір флуоресцентних барвників дозволив візуалізувати і клітини, і пілі, і ДНК.

За словами авторів, пілі діють як мініатюрні - в десяток тисяч разів тонше людського волосся - гарпуни, тягнучись через пори в клітинній стінці, захоплюючи ДНК і втягуючись назад. Пори настільки малі, що ДНК скручується, щоб протиснутися в отвір.

Раніше повідомлялося про те, що бактерії навчилися протистояти антибіотикам "останньої надії". Це означає, що незабаром можлива поява бактерій, стійких до всіх відомих типів ліків, і такі гени стійкості вже помічені у бактерій, які вражають людей.