Вчені знайшли спосіб захистити тасманських дияволів від заразного раку

10 лютого 16:27

Дослідникам вдалося виростити стовбурові клітини тварин.

 

Біологи вперше виростили стовбурові клітини тасманських дияволів у лабораторії, що допоможе їм створити вакцину від заразного раку, через який ці тварини вимирають. Про свою розробку дослідники повідомили в журналі Stem Cells and Development.

У середині 1990 років серед тасманських дияволів поширилася химерна хвороба DFTD, збудником якої виступали ракові клітини, що вражали морду тварини. У 2007 році вчені зловили в західній частині острова диявола на ім'я Седрік, який імовірно мав імунітет до раку-"вбивці" на генетичному рівні. Проте у 2010 році хворого Седріка довелося умертвити.

Генетичний аналіз, проведений у 2013 році, показав, що всі сучасні лінії DFTD походять від єдиного штаму ракових клітин, що зародилися в тілі одного з дияволів на початку 1990 років.

За словами дослідників, стовбурові клітини можна використовувати для боротьби з раком як опосередковано, використовуючи їх для відновлення пошкоджених тканин, так і безпосередньо, змушуючи їх перетворюватися на імунні клітини та інші тільця, атакуючі рак і знищують всі його сліди в організмі.

Проблема полягала в тому, що всі існуючі методики перепрограмування і розмноження стовбурових клітин були створені для людини та інших плацентарних тварин, а не для сумчастих істот, таких як тасманський диявол, чиї предки відділилися від загального древа еволюції ссавців 166 мільйонів років тому.

Тепер же дослідникам вдалося вирішити цю проблеми і виростити повноцінні стовбурові клітини тасманських дияволів в лабораторії. Як показують перші досліди, стовбурові клітини дияволів зберігають стабільність протягом 45 поколінь і не втрачають здатність до перетворення на "дорослі" тканини організму. Це, за словами дослідників, дає великі надії на те, що їх можна буде використовувати для боротьби з раком.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили перший випадок "зараження" людини раком. У 41-річного пацієнта були виявлені пухлини, клітини яких були занадто малими для ракових клітин людини. У ході досліджень виявилося, що пухлини були передані людині від паразита. Дослідження вчених показало, що ракові клітини, які виникли в організмі паразита "карликовий ціп'як", перейшли в організм господаря – чоловіка, організм якого був ослаблений ВІЛ-інфекцією.