Вчені знайшли спосіб передбачити ризик розвитку деменції

04 вересня 16:44

Дослідники зможуть визначити подібний ризик, виходячи з статі, віку і генотипу.

 

Вчені з Копенгагенського університету вивчили, як на розвиток деменції впливає стать, вік і ген APOE, який кодує білок аполіпопротеїн Е. Як повідомляє N+1, дослідники з'ясували, що для носіїв генотипу ε44 ризик розвитку захворювання збільшується з віком, причому у жінок він був вищим, ніж у чоловіків.

У ході дослідження вчені вирішили прорахувати, як підвищується ризик розвитку деменції в залежності від трьох різних факторів: статі, віку і шести різних генотипів аполіпопротеїну Е. Для цього вони протягом 20 років збирали дані про 104537 про скандинавів, реєструючи випадки розвитку у них деменції.

Дослідники виявили, що ризик розвитку деменції, так і хвороби Альцгеймера залежить від генотипу APOE: найнижчий ризик був у носіїв генотипу ε22 (близько 2% для людей у віці від 60 до 69 років і близько семи - у похилому віці), а найвищий - у носіїв ε44.

Генотип APOE ε44 характеризується наявністю двох копій ε4. Для володарів цього генотипу (3017 осіб) у віці від 60 до 69 років ризик розвитку деменції протягом наступних десяти років становив 7% для жінок і 6% для чоловіків, з 70 до 79 років - 16 і 12%, а у віці від 80 і старше - 24 і 19%.

Раніше вченим вдалося виявити випадки зараження хворобою Альгеймера. Хвороба була занесена в організм разом з гормонами росту людини. Таким чином розслідування встановило, що медичні процедури можуть бути джерелом зараження смертельною хворобою, яка до цього вважалася незаразною.