Вчені знайшли ранній біомаркер депресії

09 лютого 06:05

Виявити ранні ознаки захворювання може аналіз крові.

 

Група вчених з Японії заявила про те, що їм вдалося виявити біомаркер депресії. За їхніми словами, виявити ранні ознаки захворювання можна за допомогою аналізу крові до того, як вони перейдуть у важку стадію, повідомляє Naked science.

Вчені помітили, що підвищений рівень у крові антранілової кислоти може бути маркером, який допомагає виявити людей з підвищеним ризиком розвитку великого депресивного розладу.

У ході дослідження вчені вивчили зразки сироватки крові 61 пацієнта, результати клінічних тестів яких вказували на високий ризик розвитку великого депресивного розладу. В якості контрольної виборки використали зразки сироватки 51 умовно здорової людини.

У пацієнтів з групи ризику в сироватці крові виявилася підвищена концентрація антранілової кислоти порівняно з контрольною групою. Крім того, у жінок з підвищеним ризиком розвитку депресії рівень триптофану в сироватці крові був знижений.

Ці результати узгоджуються з попередніми даними про підвищеної активності кинуренинового шляху у пацієнтів з ризиком розвитку великого депресивного розладу. Аналогічні результати були отримані для пацієнтів з хронічними болями.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше група вчених з Великої Британії та Китаю вперше змогла показати нейронну основу зв'язку між депресією і безсонням,виявивши ділянки мозку, які пов'язані з поганим сном, і з депресією. Серед цих ділянок області, пов'язані з прийняттям рішень, роботою пам'яті і свідомості.