Вчені знайшли пояснення дивному космічному світінню

20 сiчня 16:27

Дослідники вивчили післясвітіння, що залишилося після злиття нейтронних зірок.

 

Астрономи пояснили загадкове післясвітіння, яке залишилося після злиття нейтронних зірок. На думку дослідників, ця загадкова подія пояснюється наслідками викидів плазми, повідомляє Phys.org.

Дослідники підкреслюють, що зазвичай спостерігаються короткі спалахи гама-випромінювання, які виникають через зіткнення струменів плазми, які вириваються з чорної діри або нейтронної зірки, з газом і пилом. Як тільки приплив енергії завершується, припиняється і світіння.

Разом з тим, спостереження тривалого спалаху після злиття нейтронних зірок, зареєстрованого 17 серпня 2017 року на відстані 138 мільйонів світлових років від Землі, показало, що механізм виникнення післясвічення повинен бути складнішим.

На думку вчених, зіткнення нейтронних зірок викликало викиди плазми. В міжзоряному середовищі через джети виникли ударні хвилі, які нагріли газ і пил, змусивши міжзоряне середовище випускати випромінювання в рентгенівському і радіодіапазонах. При цьому навколо джетів утворився "кокон", який світився протягом багатьох місяців.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили найяскравішу наднову зірку у Всесвіті. ASASSN-15lh у два рази яскравіша за зафіксований раніше максимум для наднових, в тисячі разів яскравіша за "нормальних" наднових і в 50 разів яскравіша за нашу галактику Чумацький Шлях.