Вчені знайшли останки загадкових давніх людей

06 червня 14:15

Люди жили на території Сибіру 31 тисячу років тому.

 

Вчені з Кембриджського університету і Університету Копенгагена виявили у східному Сибіру два молочних зуба, які вказали на те, що на цій території жила раніше невідома група древніх людей. Як повідомляє Phys.org, вік останків оцінюється в 31 тисячу років.

Вчені назвали нову групу людей "стародавні північні сибіряки" і заявили про те, що вона "була значною частиною людської історії". ДНК стародавніх людей була витягнута з двох крихітних молочних зубів, які були знайдені при дослідженні археологічного пам'ятника біля річки Яни. Пам'ятник був знайдений у 2001 році і з тих пір тут було знайдено 2,5 тисячі артефактів, зроблених з кісток тварин і бивнів, а також кам'яні знаряддя праці та інші свідчення проживання людей.

За словами дослідників, давні північні сибіряки жили в регіоні за часів останнього льодовикового періоду і змогли пережити суворі умови, завдяки полюванню на шерстистих мамонтів, шерстистих носорогів та бізонів.

"Ці люди були важливою частиною людської історії, вони виділилися приблизно в той же час, що й предки сучасних жителів Азії та Європи і велика ймовірність того, що якийсь час вони населяли значну частину території Північної півкулі", - заявив один з дослідників Еске Віллерслев.

Вчені також наголошують, що стародавні люди надзвичайно швидко пристосувалися до суворих умов навколишнього середовища і були дуже мобільними. На думку дослідників, на стоянці жило 40 осіб, а більш широка група налічувала близько 500. Аналіз зубів показав, що ці стародавні люди не практикували близькоспоріднені схрещування, на відміну від неандертальців, що стрімко зникали.

Стародавні північні сибіряки визначили мозаїчний генетичний вигляд сучасних людей, що населяли велику територію в північній частині Євразії і Північній і Південній Америці. За словами вчених, вони є "відсутньою ланкою" в історії походження корінних американців.

Раніше археологи виявили в Мехіко вежу з людських черепів, яка належить періоду імперії ацтеків. Дослідники виявили 650 черепів, які були посаджені на вапно, і близько тисячі фрагментів в циліндричній конструкції, яка розташовувалася недалеко від храму Темпл Майор, одного з головних храмів Теночтітлана.