Вчені знайшли одну з причин невиліковності раку

11 липня 12:54

Молекулярний механізм визначає, чи буде пухлина реагувати на імунотерапію.

 

Вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго виявили молекулярний механізм, який визначає, чи буде злоякісна пухлина реагувати на імунотерапію, чи ні. Як повідомляє MedicalXpress, деякі пацієнти опиняються несприйнятливими до лікування через те, що ракові клітини містять особливий білок на своїй поверхні.

Наголошується, що в нормі імунітет людини сприймає пухлини як загрозу і виробляє імунні клітини (Т-лімфоцити) для боротьби з нею. Разом з тим, в деяких випадках пухлинні клітини починають синтезувати білок PD-L1, щоб обдурити лімфоцити, що мають на своїй поверхні білок PD-1. Раніше вчені вже змогли довести, що препарати, націлені на блокування взаємодії PD-L1 з PD-1, ефективні в боротьбі з раком. Разом з тим, те, чому деякі пацієнти не реагують на таке лікування, залишалося загадкою.

У ході нового дослідження вчені встановили, що у деяких пухлинних клітин є не тільки PD-L1, але і PD-1, у результаті чого ці білки взаємодіють один з одним. Відбувається нейтралізація "обманного" білка, який більше не може дезактивувати Т-лімфоцити. Таким чином, пацієнти з високим рівнем PD-1 в злоякісних клітинах не реагують на блокуючі PD-L1 антитіла. Вчені припускають, що пухлини задіють деякі невідомі на даний момент механізми, які допомагають їм уникнути атаки з боку імунної системи.

Раніше повідомлялося про те, що українські вчені винайшли протираковий засіб на основі чорних антарктичних дріжджів Nadsoniela nigra. Дослідження українських вчених-мікробіологів можуть допомогти в боротьбі з раком.