Вчені знайшли можливий спосіб побороти хворобу Альцгеймера

16 березня 17:00

Дослідникам вдалося видалити шкідливі білки з мозку мишей за допомогою звуку і світла.

 

Вчені з Массачусетського технологічного інституту змогли видалити з мозку мишей шкідливі білки, які асоціюються з хворобою Альцгеймера, використовуючи тільки світло і звук, повідомляє Science Alert.

Дослідники з'ясували, що стробоскопи і тихий гул можуть використовуватися для генерації мозкових хвиль, які можуть прибрати шкідливі білки і поліпшити когнітивні здібності у мишей, які страждають від стану, схожого з хворобою Альцгеймера.

Візуальна стимуляція виражалася в миготінні світла 40 разів на секунду, а слухова - у впливі звуку з тією ж частотою, тобто 40 герц. При цьому спостерігалися зміни в гіпокампі і префронтальній корі головного мозку гризунів і зменшення бляшок, утворених тау-білками і амілоїдами. Вважається, що ці сполуки відіграють одну з ключових ролей у нейродегенеративних процесах.

Наголошується, що техніка не була випробувана на людях, мозкові хвилі у гризунів працюють по-іншому, тому дослідники поки не говорять про однозначний прорив. Але у випадку подальшого успіху, вчені зможуть запропонувати немедикаментозний метод лікування поширеної форми деменції.

Раніше вченим вдалося виявити випадки зараження хворобою Альгеймера. Хвороба була занесена в організм разом з гормонами росту людини. Таким чином розслідування встановило, що медичні процедури можуть бути джерелом зараження смертельною хворобою, яка до цього вважалася незаразною.