Вчені зможуть виявляти захворювання людини за повітрям, що видихається нею

03 сiчня 17:22

Розроблений дослідниками прилад зможе виявляти рак легенів, хворобу Паркінсона та інші недуги.

 

Вчені з Ізраїльського технологічного інституту розробили прилад, який може виявити захворювання людини за повітрям, яке та видихає. Пристрій аналізує наночастинки у повітрі, що видихається, і може з високою часткою ймовірності виявляти 16 захворювань: рак легенів, хворобу Паркінсона, хворобу Крона та інші серйозні недуги. Разом з тим, на даний момент пристрій ще не підходить для встановлення однозначних клінічних діагнозів.

За словами дослідників, крім азоту, кисню і двоокису вуглецю в диханні людини міститься кілька десятків різних летких сполук. В ході досліджень вчені проаналізували понад 2800 зразків повітря, які були надані 1400 добровольцями. У результаті виявилося, що у більшості хвороб є свій "відбиток".

Читайте також: Вчені виявили на Марсі незвичайні фіолетові камені

На даний момент нова технологія дозволяє з 86% вірогідністю встановити діагноз на основі повітря, що видихається. Автори зазначають, що такої точності недостатньо для встановлення остаточного діагнозу, але в перспективі її можна буде використовувати в якості первинних тестів. Подібна технологія не вимагає ніяких інвазивних процедур, і за потреби пацієнти зможуть проходити такі тести по кілька разів.

Раніше повідомлялося про те, що вчені зафіксували перші випадки зараження хворобою Альцгеймера.