Вчені заявили про зниження рівня народжуваності в половині країн світу

10 листопада 16:39

В Африці зниження рівня народжуваності не спостерігається.

 

Вчені з Вашингтонського університету заявили про те, що загальний рівень народжуваності з 1950 по 2017 рік знизився майже вдвічі. Як повідомляє Naked science, дослідники провели найбільше епідеміологічне дослідження в світі, в якому була представлена статистика народжуваності за цей період.

Загальний рівень народжуваності – це коефіцієнт, який показує середнє число дітей, народжених однією жінкою за все життя. У 1950 році він становив 4,7, а на даний момент знизився до 2,4. Разом з тим, цей показник падає нерівномірно по всьому світу. Наприклад, у Великій Британії та інших західноєвропейських країнах він дорівнює 1,7, а в Нігері доходить до 7,1.

"Ми досягли тієї межі, коли у половини країн рівень народжуваності нижчий за рівеень заміщення, тому якщо нічого не зробити, то населення там почне скорочуватися. Так чи інакше, але цим суспільствам доведеться боротися з наступаючою проблемою. Незабаром ми будемо спостерігати ситуацію, коли бабусь і дідусів стане більше, ніж онуків", - заявив один з авторів дослідження Крістофер Мюррей.

Раніше ООН у доповіді про демографічну ситуацію в світі заявила про те, що до 2050 року населення України скоротиться з 44,22 млн до 36,42 млн осіб. Згідно з прогнозом, протягом наступних кількох десятиліть населення Східної Європи різко скоротиться. У той же час більшість країн відмовляються робити будь-які заходи, щоб уповільнити демографічну катастрофу.