Вчені заявили про ще один успішний експеримент при підготовці до пересадки голови людини

28 березня 12:44

Дослідники "склеїли" розрізаний спинний мозок у собак.

 

Італійський нейрохірург Серджіо Канаверо і його китайський колега Сяопін Жень, які хочуть провести першу в світі пересадку голови людини, розповіли про нові успішні досліди, проведені на тваринах. Як повідомляє N+1, дослідникам вдалося значною мірою відновити функції перерізаного спинного мозку у собак, обробивши його поліетиленгліколем. Цю речовину вчені хочуть використовувати для "зрощування" спинного мозку під час майбутньої пересадки.

У ході дослідження вчені провели експеримент на 12 собаках породи бігль. Всім тваринам був перерізаний спинний мозок на рівні 10 грудного хребця. Відразу після розрізу всім собакам ввели в область розрізу два мілілітри поліетиленгліколю, а п'яти (контрольній групі) - таку ж кількість 0,5% розчину солі. Через два, чотири тижні і 180 днів дослідники піддали тварин МРТ і дифузно-тензорній томографії, а через шість місяців всіх тварин, крім двох з контрольної групи, умертвили. У кожної з них вирізали фрагмент спинного мозку - на два сантиметри вище і на два сантиметри нижче розрізу - для гістологічного дослідження.

За словами дослідників, томографія показала відновлення спинного мозку у експериментальної групи тварин, а у контрольної розріз зберігся. "Драматичну різницю" між двома групами показали і гістологічні дослідження, де в контролі було видно ознаки дегенерації аксонів, а в експериментальній групі нервові волокна перетинали розріз.

Нагадаємо, Канаверо має намір пересадити голову російського програміста Валерія Спиридонова, який страждає на невиліковну хворобу - спінальну аміотрофію Верднига-Гоффмана. Хірургам вже вдалося успішно пересадити голову на мертве тіло.

Раніше повідомлялося про те, що у Китаї з'явився другий претендент на пересадку голови. Ним став 62-річний повністю паралізований Ван Хуаньминь. Операція, імовірно, пройде в Харбіні.