Вчені заявили про можливе безсмертя гідри

23 грудня 14:46

Гідра не проявляє жодних ознак старіння.

 

Вчені заявили про те, що прісноводий поліп гідра може довгі роки не демонструвати ознак старіння, і, фактично, жити вічно. Про дослідження вчених повідомляє портал Live Science.

Вчені провели дослідження, в рамках якого встановили, що гідра не демонструє жодних порушень функцій організму з роками. Як заявив біолог Деніел Мартінез, "я хотів провести дослідження, яке б довело, що гідри старіють. Але дані, отримані мною, показали, що я помилився. Двічі".

Гідри є невеликими поліпам, їхня форма нагадує трубочки довжиною кілька міліметрів. При цьому вони відомі завдяки своїм регенеруючим властивостям. Велика частина тіла поліпа складається зі стовбурових клітин, завдяки чому гідра може замінити будь-які клітини в своєму тілі.

Читайте також: Вчені запропонували новий спосіб зупинити старіння

У 1998 році Мартінез опублікував дослідження, яке свідчило про те, що гідри не старіють. У новому дослідженні він прагнув спростувати власні висновки. Для цього він створив для 2256 гідр ідеальні умови існування і проводив спостереження за ними. Разом з тим, за вісім років спостережень він не зміг знайти жодних ознак погіршення стану гідр. Смертні випадки наступали для однієї зі 167 гідр кожен рік, незалежно від їхнього віку.

За твердженням вченого, в певних умовах гідри можуть жити вічно.

Раніше вчені заявили про те, що здатність гідри до відновлення може допомогти при лікуванні хвороб Паркінсона й Альцгеймера. Вчені вважають, що зможуть використовувати гени, які відповідають у гідри за нейрогенез, для того щоб навчитися відроджувати загиблі нейрони у людини.