Вчені зафіксували грозу недалеко від Північного полюса

14 серпня 11:56

Десятки блискавок були зареєстровані в 2500 кілометрів північніше Полярного кола.

 

Відділення Американської служби погоди, яке працює на Алясці, заявило про те, що 10 серпня в межах 500 кілометрів від Північного полюса було зареєстровано кілька десятків блискавок. Грозові хмари, як правило, асоційовані з порівняно теплим і вологим кліматом, але через глобальне потепління вони почали з'являтися і в Арктиці, повідомляє Naked science.

У цьому році Арктиці була зафіксована рекордна тепла хвиля, яка призвела до стрімкого танення льодовиків Гренландії і підйому рівня моря. Тепер же до аномальних погодних явищ додалися і грози. Незважаючи на те, що їх іноді фіксували і за Полярним колом, як правило, по мірі руху до більш високих широт їхня частота падає. Тепер же їх помітили на відстані 2500 кілометрів на північ від нього.

У тропіках блискавки можуть бити з частотою в десятки разів на рік на кожен квадратний кілометр; у помірних широтах - кілька разів. Місцеве яскраве сонце здатне сильно розігрівати земну поверхню і піднімати великі маси вологого повітря, тертя частинок в яких і дозволяє накопичувати електричний розряд. Тому в холодному Заполяр'ї частота блискавок ще в сотні разів нижча, ніж в середніх широтах, і складає близько 0,01 на квадратний кілометр на рік.

На цей раз грози зафіксували там, де зазвичай вони не повинні були б з'явитися зовсім. На думку дослідників, механізм появи гроз в цьому регіоні відрізняється від звичайного і пов'язаний не стільки з нагріванням поверхні, скільки з утворенням теплого шару повітря в середніх шарах атмосфери.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Минулого року дослідники зафіксували рекордно теплу зиму в Арктиці. Наголошується, що в середньому температура жовтня-березня в регіоні становить -20 градусів Цельсія. У цьому ж році 20 лютого температура не опускалася нижче 0. Більше того, 24 лютого на півночі Гренландії температура досягла 6 градусів Цельсія. Як підкреслюють дослідники, у лютому температура в Арктиці була вищою, ніж в Європі.