Вчені зафіксували аномально теплу зиму в Арктиці

28 лютого 12:09

У лютому температура в Гренландії досягала 6 градусів Цельсія.

 

Вчені заявили про те, що поточна зима Арктиці виявилася аномально теплою, повідомляє LiveScience.

Наголошується, що в середньому температура жовтня-березня в регіоні становить -20 градусів Цельсія. У цьому ж році 20 лютого температура не опускалася нижче 0. Більше того, 24 лютого на півночі Гренландії температура досягла 6 градусів Цельсія. Як підкреслюють дослідники, у лютому температура в Арктиці була вищою, ніж у Європі.

У 2011 році зимові температури піднімалися і вище, проте такі "відлиги" тривали недовго і були одиничними. У 2018 році плюсовими температурами запам'яталися дев'ять лютневих днів, що не йдуть один за одним. Також у 2011 році температура безперервно трималася вище нуля протягом 16 годин, а у 2018 році цей період склав як мінімум 61 годину.

За словами дослідників, такі аномалії виникають, коли сильні бурі над північною частиною Атлантичного океану взаємодіють з висотними струминними течіями - вузькими зонами сильних вітрів у верхній частині тропосфери. Цей процес приносить тепле вологе повітря Атлантики до Центральної Арктики.

Раніше вчені встановили, що в найближчі п'ять років температура на Землі буде зростати. При цьому, на думку вчених, 2016 рік може стати найспекотнішим роком за всю історію метеоспостережень. У 2017 році температурний рекорд побитий не буде через вплив Ла-Нінья – зворотного Ель-Ніньо процесу, що призведе до охолодження деяких куточків планети.