Вчені встановили причину ожиріння у підлітків

26 травня 05:14

Підліткам бракує гормону спексину.

 

Дослідники з Ендокринологічного суспільства заявили про те, що гладкі підлітки відрізняються від своїх однолітків порушеним гормональним фоном, що, ймовірно, призводить до ожиріння. Результати досліджень вчених були опубліковані в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Підліткам, які страждають від ожиріння, бракує гормону спексину, який бере участь у контролі над масою жирової тканини і енергетичним балансом організму. В ході досліджень вчені вивчили дані за рівнем спексину у 51 підлітка з надмірною вагою і 18 – з нормальною. Після цього дослідники розділили добровольців у віці 12 – 18 років на чотири групи в залежності від рівня гормону.

Читайте також: Вчені назвали хронічне запалення головною причиною ожиріння

Результати показали, що сильний дефіцит гормону був пов'язаний з більшою ймовірністю наявності ожиріння - у 5,25 разів вище, ніж для дітей, у яких його рівень в крові був високим. При цьому діти відрізнялися від дорослих тим, що прийом глюкози натще ніяк не впливав на кількість спексина.

Раніше вчені заявили про те, що ожиріння викликає запалення у всіх органах і порушення роботи гормонів, що тягне за собою розвиток раку, хвороб серця, інсульти і проблеми з кістками.