Вчені вперше зафіксували в космосі радіоактивну молекулу

31 липня 17:06

Причину великої кількості ізотопів дослідникам ще належить з'ясувати.

 

Вчені з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики заявили про те, що в газі, який оточує Нову CK Vulpeculae, містяться радіоактивні ізотопи алюміній-26. Як повідомляє Naked science, це перший випадок спостереження радіоактивних частинок в космосі, але причини появи великої їх кількості все ще належить пояснити.

Десятиліття тому вчені зафіксували дифузне випромінювання, що відбувається через розпад ізотопів алюмінію. Джерело радіоактивних частинок залишалося невідомим, але зараз астрономи показали, що CK Vulpeculae - це так звана червона нова. Червона нова - стан, при якому дві зірки зливаються, утворюючи вибух, холонуть і викидають велику кількість газу і пилу. У цьому газі дослідники виявили алюміній-26.

За словами вчених, під час злиття зірки викидають назовні речовину глибоких шарів, що викликає появу ізотопів. Разом з тим, попередні дослідження свідчать про те, що в галактиці присутні близько двох сонячних мас алюмінію-26 - таку кількість, на думку астрономів, не може викинути одна червона нова. Тим не менше вчені припускають, що фактична маса ізотопів у злитті може бути вищою за сучасні оцінки. Це питання ще належить вирішити в майбутніх дослідженнях.

Раніше повідомлялося про те, що вчені відкрили екзопланету з орбітою, що суперечить теоретичним моделям. Обертаючись навколо досить невеликої зірки, вона відхилена від площини обертання зірки на 76%. Планета має масу, близьку до маси Юпітера, але розташовується на більш близькій відстані до зірки.