Вчені вперше випробували на людині лазерне УЗД

24 грудня 14:31

У США отримано перші результати повністю безконтактного методу УЗД.

 

У США вчені отримали перші результати сканування тканин людини за допомогою безконтактного лазерного УЗД. Як заявили вчені із Массачусетського технологічного інституту, безконтактна лазерна ультразвукова візуалізація має переваги перед сучасними технологіями медичного ультразвуку.

Зазначається, що для проведення такого дослідження не потрібно використовувати гель або воду, а якість зображення не залежить від оператора. Також покращено повторюваність і об'ємну візуалізацію. Технологію можна використовувати для знімків внутрішніх органів без оперативного втручання.

За словами вчених, одна з відмінностей нового методу від класичного фотоакустичного ультразвукового ефекту полягає в тому, що світло майже не проникає вглиб тканини. Це дозволяє сконцентрувати оптико-акустичні перетворення на поверхні шкіри, тим самим збільшивши амплітуду ультразвуку, що проникає в тіло, пише "Укрінформ" з посиланням на журнал Light: Science & Applications.

Метод ультразвукового дослідження застосовують для створення знімків внутрішніх органів без оперативного втручання або застосування іонізуючих методів, таких як комп'ютерна томографія та рентгенографія.

Раніше повідомлялося про те, що в США вчені вперше помістили людину в стан глибокого охолодження. Це було необхідно для того, щоб врятувати її від травм, які в іншому випадку спричинили б смерть.