Вчені вперше виміряли пульс синього кита

26 листопада 18:09

Серце ссавця при зануренні на глибину б'ється два рази на хвилину.

 

Вчені зі Стенфордського університету вперше виміряли пульс синього кита і дізналися, що під час занурення за їжею серцебиття тварин скорочується до двох ударів на хвилину. Раніше дослідники припускали, що серце кита здійснює 15 ударів на хвилину, повідомляє New Scientist.

Вчені наблизилися до кита на надувному човні і розмістили датчик біля лівого плавця тварини. Протягом дев'яти годин вони могли стежити за частотою серцевих скорочень тварини. Доволі часто пульс кита сповільнювався до двох-восьми ударів на хвилину.

Дослідники відзначають, що найбільший час занурення кита досягав 16,5 хвилин, він опускався під воду на 184 метри. Він спливав на проміжки часу від однієї до чотирьох хвилин, тоді його пульс був максимальним і досягав 37 ударів на хвилину.

Дослідники вважають, що зниження частоти серцевих скорочень при зануренні дозволяє тілу кита розподілити насичену киснем кров від серця до м'язів, необхідним для пірнання. Потім він піднімається до поверхні для відновлення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше дослідникам вдалося помітити біля узбережжя Флориди самку північного гладкого кита з дитинчам. Виявлення дитинча дуже важливо, оскільки чисельність цього виду становить усього 450 особин і в минулому році дослідникам не вдалося помітити жодного дитинчати.