Вчені визнали ефективність нової експериментальної вакцини від ВІЛ

09 липня 17:33

Дослідники завершили черговий етап клінічних випробувань.

 

Міжнародна група вчених заявила про завершення фази 1/2а клінічних випробувань вакцини від ВІЛ-1, найпоширенішого і патогенного типу вірусу. У завершеному етапі випробувань брали участь 393 добровольця. Як повідомляє Naked science, на наступному етапі візьмуть участь вже більше двох тисяч осіб.

Наголошується, що препарат з порівняно невеликою кількістю побічних ефектів дозволив викликати необхідну імунну відповідь у здорових дорослих людей. Результати випробувань дозволять перейти до наступних етапів дослідження з більшим числом учасників.

Для профілактики ВІЛ автори дослідження запропонували використовувати "мозаїчну" вакцину Ad26.Mos.HIV, що містить різні антигени ВІЛ (gag, env і pol). При створенні засобу використали кілька штамів ВІЛ, щоб підвищити ефективність вакцини. Цей препарат учасники тестів отримали на початку дослідження та на дванадцятому тижні. Для доставки необхідних елементів клітини організму використовували аденовірусний вектор Ad26. На 24-й і 48-й тижні випробувань волонтерам провели ревакцинацію з використанням різних комбінацій засобів: окремо білка gp140 (входить до складу оболонки ВІЛ), вихідної вакцини Ad26.Mos.HIV з gp140 або без нього, вакцини MVA (Modified Vaccinia Ankara) з тим же білком або без нього.

Найефективнішим методом виявилася первинна вакцинація Ad26.Mos.HIV, за якою слідувала ревакцинація тим же препаратом у поєднанні з високими дозами білка gp140. Вона значно посилювала активність антитіл до ВІЛ, процеси фагоцитозу (поглинання і знищення чужорідного організму матеріалу) і відповідь Т-клітин. Серед побічних ефектів добровольці відзначили запаморочення, діарею і болі в спині. У макак-резусів ця комбінація теж виявилася найбільш ефективною: вона захистила від вірусу 67% тварин.

У наступному етапі досліджень візьмуть участь 2600 жінок з різних груп високого ризику зараження ВІЛ.

Раніше вчені заявили про те, що вірусний гепатит став однією з головних причин смертей та інвалідності по всій земній кулі. Захворювання забирає більше життів, ніж малярія, туберкульоз та ВІЛ.