Вчені визначили, як предки людини готували їжу

10 березня 12:50

Предки людини не жували їжу, а розм'якшували її каменем, роблячи "відбивну".

 

Антропологи поставили під сумнів теорію про те, що предки людини мали міцні зуби тому, що жували сиру і тверду їжу. Згідно з новим дослідженням, предки людини розм'якшували їжу, перетворюючи її на "відбивну", а вже потім їли. Повідомлення про це було опубліковано Reuters.

Як показали дослідження, на відміну від мавп, які цілий день жують їжу, предки сучасної людини близько двох-трьох мільйонів років тому нарізали м'ясо і овочі, а також розм'якшували їх за допомогою каменів.

Читайте також: Вчені "звинуватили" предків індійців у знищенні мастодонтів і всієї мегафауни Америки

За словами Кетрін Цинк з Гарвардського університету, в результаті попередньої підготовки кількість жувальних рухів різко зменшилася. На думку вчених, необхідність жувати їжу, що відпала, послужила причиною еволюційних змін у предків людини.

Укорочені щелепи призвели до розвитку членороздільної мови, більш збалансованому положенню голови і, можливо, розвитку безпосередньо мозку.

Раніше вчені встановили, що австралопітеки седіба, які претендують на звання "сполучної ланки" між давніми гомінидами і першими Homo, не могли гризти кору і їсти іншу тверду рослинну їжу через те, що мали слабкі щелепи і зуби.