Вчені виявили зв'язок між захворюванням на шизофренію та імунітетом людини

16 жовтня 15:55

Відкриття дозволить розробити ефективне лікування від захворювання.

 

Вчені встановили, що імунні клітини мозку людей, хворих на шизофренію, є більш активними, ніж у людей без захворювання, і ця активність з'являється ще до того, як розлад починає розвиватися. Інформацію про це оприлюднило видання New Scientist.

Вперше гіпотеза про зв'язок між шизофренією і імунною системою була висловлена близько 10 років тому. З тих пір кілька досліджень довели, що люди, які страждають на шизофренію, мають більш активні клітини мікроглії (імунні клітини головного мозку).

Пітер Блумфід з Імперського коледжу Лондона і його колеги висунули гіпотезу про те, що ця активність може бути помічена ще до появи очевидних симптомів шизофренії. Вчені вивчили стан 14 пацієнтів, зазначених як такі, що відносяться до групи з високим ризиком розвитку захворювання. Пацієнти вже зверталися до лікаря з такими симптомами, як галюцинації або параноя, але у них ще не було писхотичного епізоду.

Читайте також: Вчені довели, що віруси є живими істотами

Вчені ввели спеціальний барвник, який пофарбував активні клітини, і порівняли показання досліджень у здорових людей, людей, хворих на шизофренію і тих, хто належить до групи ризику. В результаті проведеного дослідження було встановлено збільшення активності клітин мікроглії у хворих на шизофренію і людей, які належать до групи ризику.

Якщо результати будуть підтверджені більш масштабними дослідженнями в подальшому, відкриття дозволить розробити новий метод лікування шизофренії.

На даний момент лікування шизофренії проводиться шляхом використання препаратів, що уповільнюють активність нейронів мозку. Воно не є ефективним для всіх і може призвести до ускладнень, таких як збільшення ваги, проблеми з серцем і імпотенція.

Раніше повідомлялося про те, що вчені розробили універсальні ліки від хвороб мозку. Дані ліки розбивають бляшки в мозку у мишей, заражених хворобою Альцгеймера або Паркінсона, і покращують когнітивні і запам'ятовуючі функції мозку тварини.