Вчені виявили в Якутії прекрасно збережені рештки печерного лева

02 листопада 12:05

Печерні леви населяли північ Європи і Сибір.

 

Якутські палеонтологи виявили замороженими в льоду і мерзлоті останки двох печерних львів. Зразки стали кращими з усіх виявлених на даний момент. Печерні леви, найбільші представники сімейства котячих за всю історію, населяли північ Європи і Сибір від Британських островів до Аляски.

Жили печерні леви між 300 тисячами і 10 тисячами років тому. В довжину вони досягали двох метрів, не рахуючи хвоста. Досі вчені могли дослідити лише фрагментовані скелети або зовсім окремі кістки: черепи, зуби і т. п. Однак аналіз цих фрагментів дозволив з'ясувати звичайну дієту печерних левів і припустити, що ці хижаки вимерли слідом за зникненням своїх основних жертв – плейстоценових оленів і печерних ведмедів, на дитинчат яких вони полювали.

Читайте також: У США виявили останки "бобра-ровесника динозаврів"

Вчені відзначають, що знайдені рештки не тільки добре збереглися, але і не заражені інфекціями, а значить, можуть бути досліджені без побоювання.

Раніше повідомлялося про те, що в Якутії був знайдений скелет степового мамонта. Степові мамонти жили в період середнього плейстоцену, близько 500 тисяч років тому. Знахідка є єдиним повним скелетом степового мамонта, який виявили на території північно-східної Азії.