Вчені виявили в Саудівській Аравії загадкові кам'яні структури

23 жовтня 11:59

Вік кам'яних порталів оцінюється в декілька тисяч років.

 

Вчені виявили в Саудівській Аравії близько 400 загадкових кам'яних порталів, вік яких оцінюється в кілька тисяч років, повідомляє Newsweek.

Наголошується, що загадкові об'єкти розташовані на території пустельних лавових полів нагір'я Харрат-Хайбар. Як відзначають вчені, раніше на території Близького Сходу вже були виявлені кам'яні структури, які нагадують собою перегороджені ворота. Разом з тим, нові портали відрізняються від попередніх знахідок.

Ворота нагір'я Харрат-Хайбар дуже довгі: довжина найкоротших сягає 13 метрів, самих довгих – 518 метрів. Більшість з них об'єднані в групи з двох або трьох структур. Деякі з воріт знаходяться на відстані кількох тисяч метрів один від одного, в той час як інші розташовані фактично пліч-о-пліч.

На думку дослідників, вік воріт може перевищувати дев'яти тисяч років. Деякі з воріт розташовуються на вершині лавових куполів – залишків потоків остиглої лави. Вулкани вже неактивні, але деякі з воріт зберегли сліди лави, що свідчать про те, що вони були побудовані за часів вулканічної активності в регіоні.

Раніше вчені заявили про те, що їм вдалося розкрити таємницю перуанських геогліфи - спіралеподібних отворів в районі пустелі Наска. За словами дослідників, отвори є частиною гідравлічної системи.